Elérhetőség

Email: hu@eujuicers.com Telefon:06-70-678-8728

Tippek zöldség és gyümölcs aszaláshoz

Aszalt paradicsom

aszalt paradicsomÉrett és kemény paradicsomok alkalmasak igazán aszalásra. Mossa meg és szárítsa meg a paradicsomokat. Éles késsel vágjuk az aszalni kívánt paradicsomokat, négyfelé vagy nyolc részre vagy 5 mm vastagszeletekre. Ezután egyenletesen helyezzük el egy rétegben az aszaló tálcákon. Az aszalási idő függ a paradicsom darabok méretétől. A nagyobb darabok hosszabb aszalási időt kívánnak. Állítsuk a hőmérsékletet 50°C és 55°C közé 8 és 10 óra közötti időtartamra. A megfelelően aszalt paradicsom kemény és ropogós. Ha az aszalás előtt kicsit megsózzuk és megborsozzuk a paradicsom darabokat, akkor kész, azonnal tálalható snack-et készíthetünk.

Aszalt szilva

aszaltszilvaDél-amerikai tudósok felfedeztek egy nagyon érdekes dolog. Az aszalt szilva gazdag triterpenoidban, mely megakadályozza a fogínygyulladást, fogszuvasodást, plakk lerakódást okozó baktériumok elszaporodását. A rendszeres aszalt szilva fogyasztás segít megelőzni, hogy a baktériumok megtapadjanak a fogakon. A szilva nagyon leveses gyümölcs, ezért aszalása hosszabb időt vesz igénybe. Ajánlott nagyon érett vagy akár túlérett szilva szemeket aszalni. Mosás után merítsük 30 másodpercre forró vízbe, majd azonnal hűtsük le hideg vízzel. Ez megpuhítja a kemény héjat, mely egyébként nem alkalmas aszalásra. Hagyjuk ezután a szilva szemeket megszáradni, majd távolítsuk el a magját. Tovább tart asz aszalás, ha a magjával együtt aszaljuk. Helyezze a kimagozott szilvákat a tálcára nyitott oldalával felfelé és aszaljuk tíz órán át körülbelül 55 ° C hőfokon. Majd szakítsuk meg az aszalást és pihentessük a gyümölcsöket kb. öt órán át. Majd ugyanazon a hőfokon aszaljuk további 10 órán keresztül. Ismételjük meg az egész folyamatot még egyszer. A pontos aszalási időt nem lehet előre meghatározni, az függ a szilvaszemek érettségétől és méretétől.

Aszalt áfonya

vörösáfonyaAz áfonya egy igen értékes gyümölcs, mely többek között antocianint tartalmaz, mely egy igen hatékony antioxidáns, ami segít megkötni a szabad gyököket a szervezetben. Segítségével a szervezet hatékonyabban küzd meg olyan betegségekkel, mint a visszér, aranyér, zöldhályog és a szürkehályog, a gyomorfekély, a szívbetegségek vagy a rák. Az aszalt áfonyát gyakran használják teakészítéshez. Magas cukortartalma miatt érett vagy túlérett gyümölcsöt aszaljunk. Az egyszerűbb és gyorsabb aszaláshoz merítsük forró vízbe, majd hűtsük le hideg vízzel a szilva aszalásához hasonló módon. Miután megszáradt helyezzük az áfonyaszemeket az aszalótálcára és aszaljuk 55 °C hőfokon 30 órán át. A szilvához hasonló módon ajánlott az aszalási folyamatot néhány órára megszakítani és a gyümölcsöt pihentetni. Ha az aszalt áfonya keményt, akkor jól csináltuk.

Kosár
Az Ön kosara üres

Aszalók és aszalás

Az élelmiszer aszalásának gyakorlata ősi időkre nyúlik vissza, amikor még inkább szükségszerűség volt, mintsem kulináris élvezet. Az élelmiszerek tartósításának modern módszerei, mint a hűtés, fagyasztás, befőzés vagy pasztőrözés már szinte teljesen felváltotta ezt az ősi módszert. Minden új technológiával szemben az aszalás nagy előnye, hogy az egyik legjobb módon képes megőrizni a tápanyagtartalmat, emellett biztonságos, gazdaságos és ízmegtartó is.