Elérhetőség

Email: hu@eujuicers.com Telefon:06-70-678-8728

Az aszalás előnyei

Aszalás – gyors, gazdaságos és egyszerű!

Szeretne egészségesen étkezni? Megoldásokat keres? Tartósítana, de egészségesen? Kertészkedik és sok a termés? Szívesen kirándul vagy kempingezik?

Ha a fenti kérdések bármelyikére igennel felelt, akkor Ön biztos szívesen tud meg többet az aszalásról. Az otthoni aszalás egyre népszerűbb minden korosztály körében. Az elektromos aszaló készülékeken kívül számtalan más eszköze és módja is van az aszalásnak, mint az elektromos- vagy gázsütő, kemencében, szélben vagy napon szárítás. De egyik sem olyan hatékony, mint az aszaló készülékek.

Aszalás lépései A szárítás vagy az aszalás egy egyszerű és ősi élelmiszer tartósítási eljárás, aminek segítségével kivonjuk a nedvességet az ételből, megakadályozva, hogy élesztőgombák vagy baktériumok elszaporodjanak.

A szárítás kivonja a vizet, így az illatok, a gyümölcscukor és az aromák koncentráltan vannak jelen az aszalt gyümölcsökben.


Az Excalibur aszalók segítségével az ételek széles körét dolgozhatjuk fel:

 • Gyümölcsök
 • Zöldségek
 • Zöld fűszerek
 • Hús
 • Magok
 • Sajt
 • Joghurt

Lehet, hogy azt feltételezi, hogy az aszalás nehézkes, sok lépéses munka- folyamatokból áll és sok időt vesz igénybe. Éppen az ellenkezője igaz a magas minőségű Excalibur elektromos aszaló készülékeknek köszönhetően. Az aszalás sokkal kisebb időigényű, mint a befőzés vagy a fagyasztás. Csak néhány percet vesz igénybe az alapanyagok aprítása és a tálcákon történő elhelyezése. Utána már csak a készülék beállítása van hátra, a többit már az Excalibur végzi.

Excalibur

Az aszalás gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb is egy olyan segítséggel, mint az Excalibur elektromos aszaló készülékek.Csak három egyszerű lépés - aprítás, aszalás és tárolás - és mindig kéznél vannak az ízletes finomságok, ízes fűszerek és még sok minden más.

Aszalás egyszerűen

Számtalan friss élelmiszer, mint a gyümölcsök, zöldségek, halak, egyes húsok jól aszalhatóak. A kész aszalt vagy szárított élelmiszerek finom csemegék, vagy kiváló főzési alapanyag. Az aszalás egyszerűbb, mint a befőzés vagy a fagyasztás:első lépésként öblítsük le az aszalni kívánt alapanyagokat, szeleteljük fel és helyezzük el az aszaló tálcákon. Néhány óra alatt megaszalódnak az alapanyagok és további felhasználásra készek.

Takarékoskodjon aszalással

Az Excalibur tulajdonosok a gyümölcsöket és az aszalandó élelmiszereket a főszezonban szerzik be, amikor azok a legolcsóbbak, jelentős megtakarítást érve el, mintha kész aszalt termékeket vásárolna. Fontos, hogy az aszaló üzemeltetése gazdaságos és az aszalványok tárolása már nem igényel további elektromos áramot, mint a fagyasztás.

Az aszalt ételek ízletesek és tápanyagban gazdagok

HO4B0818_1_logoA szárítás során a természetes ízek és a cukor koncentrálódik - ezért az aszalt gyümölcsök édesebbek és a aromásabbak mint a friss ételek. Az aszalt ételek tápanyag tartalma magas! Aszalással sok olyan értékes tápanyagot megőrizhetünk, mely a főzés során megsemmisül. Az aszalás során sem cukor sem tartósítószer nem kerül az ételekhez, ezért igazán egészséges csemege az egész család számára!

Egyszerű tárolás

Az aszalt ételek helyigénye kisebb, mint a befőzött vagy fagyasztott ételek esetében, mert a nedvesség eltávolításával a méretük is csökken. Bármilyen légmentesen zárható edényben tárolhatóak és igen könnyűek is, ezért ideálisak ha munkahelyre vitt ebédről, túrázásról vagy kempingezésről van szó.

Miért előnyösek a szárított ételek táplálkozási szempontból?

“Puha” aszalt gyümölcsök (sárgabarack, mazsola, datolya, füge, szilva...) gazdagok szénhidrátban, de alacsony a zsírtartalmúk. Jó vitamin, rost és ásványi anyag forrás (A vitamin béta-karotin formájában, E vitamis és niacin, valamint vas, magnézium...). A kis mennyiségben is meglévő magas szénhidrát koncentrációnak köszönhetően ezek a ételek nagyon népszerűek a sportolók között edzés alatt vagy után (hegyi kerékpározás, túrázás, nordic walking, maratoni futás, stb.). Legmagasabbb kalória tartalma ezek közül a vörösáfonyának és mazsolának van, melyet a datolya követ. Az aszalt sárgabarack nagyon jó kálium és nátrium forrás. A legmagasabb magnézium tartalma az aszalt banánnak van. Kimagasló kálcium tartalma pedig az aszalt fügének van. Forrás: The European Food Information Council

meruňky


Magas rosttartalom

Szárított gyümölcsök általában több rostot tartalmaznak, mint az azonos méretű volumenű friss társaik. A rostok azért fontosak szervezetünk számára, mert segítik az emésztőrendszer megfelelő működését. Az aszalt sárgabarack rosttartalma 6,5 gr/bögre, míg a friss sárgabaracknál ugyanez az arány csak 3,1 gr. A mazsola egy másik jó példa, mert egy bögre mazsola rosttartalma 5.4 gr, szemben az 1,4 grammal a magnélküli szőlőnél.

Aszalt ételek előnye

A szárítás vagy aszalás előnyei egy egyszerű listában összefoglalhatóak:

 1. A fagyasztással ellentétben az aszalás igen kis mértékben befolyásolja a tápértéket. A vitamin (béta karotin), szénhidrát, rost, kálium, magnézium, szelén és a nátrium tartalom nem változik vagy csökken az aszalás során. Ellenkezőleg, koncentrálódnak. A kalória tartalom változatlan vagy kicsit megnövekedik, míg a zsír és a só százalék csökken. Házilag aszalt ételek mentesek bármilyen vegyszertől vagy tartósítószertől.
 2. Fűszernövények, virágok, zöldségek, gyümölcsök és húsok biztonságosan tartósíthatóak, tárolhatóak és fogyaszthatóak.
 3. A megfelelően tárolt, szárított élelmiszerek hosszabban eltarthatóak, mint bármely más tartósítási eljárással tartósított élelmiszer. Légmentesen lezárt és közben nem kinyitott aszalt ételek akár 20 évig is eltarthatóak.
 4. Kis tömegüknek köszönhetően az aszalt ételek kisebb tárolási helyigényűek.
 5. Az aszalás biztonságosabb és egyszerűbb mint a befőzés.
 6. Házi aszalás olcsóbb, mint a aszalt élelmiszereket vásárolni.
 7. Házilag szárított gyógy- vagy fűszernövények intenzívebb ízeket biztosítanak, mint a kereskedelemben beszerezhető társaik.
 8. Kis súlyuknak és egyszerű tárolhatóságuknak köszönhetően a szárított ételek nagyszerűek kempingezésnél,kirándulásnál vagy utazásnál.
 9. Újra "éleszthetjük" a szárított ételeket áztatással vagy főzéssel. Szárított zöldségekből, gombákból egyszerűen készíthetünk levest.
OP-Dehydraters (cont)_117 copy

Nincs titkos adalékanyag

Az egyik nagyon fontos előnye az aszalásnak, hogy kontrollálni tudjuk a hozzáadott anyagokat. Az aszalványokat gyakran kezelik kéndioxiddal, hogy szebb legyen a színük. De ez az eljárás roncsolja a vitaminokat és allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny gyerekekben vagy felnőttekben. A kéndioxiddal kezelt sárgabarackok élénk narancssárga színűek és puhák. A kéndioxiddal nem kezelt aszalt sárgabarack sötétebb barnás, elég kemény, de magasabb a tápértéke. Házi aszalás során biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen nemkívánatos anyaggal nem kerül az étel kapcsolatba.

Kosár
Az Ön kosara üres

Aszalók és aszalás

Az élelmiszer aszalásának gyakorlata ősi időkre nyúlik vissza, amikor még inkább szükségszerűség volt, mintsem kulináris élvezet. Az élelmiszerek tartósításának modern módszerei, mint a hűtés, fagyasztás, befőzés vagy pasztőrözés már szinte teljesen felváltotta ezt az ősi módszert. Minden új technológiával szemben az aszalás nagy előnye, hogy az egyik legjobb módon képes megőrizni a tápanyagtartalmat, emellett biztonságos, gazdaságos és ízmegtartó is.